Lecția3- Ce este VALORIFICAREA?

In mod clar, sistemul timp contra bani nu e cea mai eficientă metodă de a câștiga bani. Metoda asta doar iți asigură un venit temporar, mai mare sau mai mic. Angajatul este sclavul serviciului, pentru ca trebuie să fie prezent mereu la servici ca să ia bani. Liber- profesionistul este sclavul banilor, pentru că daca vrea să câștige mai mulți bani, trebuie să muncească mai multe ore. Mai multe ore lucrate inseamnă mai mult stres și toate relele care decurg de aici.
Desigur, iți aduce venit și sistemul schimb timp contra bani, DAR NU ESTE EFICIENT, pentru că se bazează numai pe timpul tău individual, iar tu nu ai la dispozitie decât 24 de ore pe zi. Din cauza asta unui angajat nu i se poate dubla salariul,din cauza asta un liber profesionist nu poate câștiga niciodată cât și-ar dori și să-i mai râmană și timp liber. Ei sunt prinși in capcana timp contra bani, și nu pot ieși din această capcană decât daca vor incepe cu cealaltă metodă alternativă: pune timpul și banii sâ lucreze pentru tine.

Cum se iese din capcana timp contra bani ?

Prin VALORIFICARE.
Valorificare inseamnă eficiență. Valorificarea este calea care iți va aduce din ce in ce mai mulți bani și să-ti ramână din ce in ce mai mult timp liber. Hai să-ti explic ce inseamnă valorificare:
Atunci când ai reușit să cumperi 5 apartamente pe care le oferi in chirie la 5 familii inseamnă că tu aplici principiul valorificării. Inseamnă că ai reușit să ieși din capcana timp contra bani. Ai pus timpul și banii să lucreze pentru tine, caștigi destul de bine de pe urma apartamentelor inchiriate și te bucuri de o mulțime de timp liber! Ai ieșit din capcană! Asta inseamnă adevărata libertate financiară! Să caștigi bani și să ai și destul timp liber.
Un angajat poate câștiga mulți bani lunar, un liber profesionist poate chiar mai mult dar el NU ARE LIBERTATE, EL NU POATE DISPUNE DE TIMPUL LUI AȘA CUM AR DORI!
Ai inceput să intelegi diferența dintre cele două sisteme? Dacă nu pui timpul și banii să lucreze pentru tine, adică dacă nu valorifici timpul și banii, vei munci toata viața ta pentru bani, vei fi sclavul banilor, fară să-ți mai rămână timp, de care să te bucuri așa cum vrei tu.
In limba engleză, la baza cuvântului valorificare (leverage) stă cuvântul parghie (lever), care provine, la rândul său, dintr-un cuvânt din franceza veche, care insemna a face mai usor, ceea ce descrie destul de precis puterea valorificării.

Asadar, fară să aplici principiul valorificării, vei ramane pentru toata viața un sclav al serviciului sau al banilor! Crește productivitatea prin exploatarea maximă a timpului, a efortului și a banilor, dacă vrei să scapi din capcana timp contra bani!
Atunci când un angajat obișnuit iși schimbă timpul contra bani, venitul său crește liniar. O unitate de timp este echivalentă cu o unitate de bani. Angajatul câștigă 100 % din propriul efort. De exemplu, un funcționar câștigă bani pentru cele 8 ore de servici.
Un profesor este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Chiar și un liber-profesionist este plătit numai pentru munca pe care o face el singur.
Un avocat este plătit numai pentru munca pe care o face el singur.
Un zugrav este plătit numai pentru munca pe care o face el singur.
Asta inseamnă să vinzi timpul tău pe bani: să fii plătit numai pentru munca pe care o faci tu singur. Un webdesigner este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Un arhitect este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Un instalator este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Un pictor este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Un proiectant este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Un ospatar este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Un medic este plătit numai pentru munca pe care o face el singur. Angajatul câștigă bani numai pentru munca pe care o face el singur. Liber-profesionistul este plătit numai pentru munca pe care o face el singur.

Toate acestea sunt exemple in care se vinde timp contra bani. Acesta este sistemul in care angajații și liber-profesioniștii câștigă bani: vând timp contra bani. Un om care iși vinde timpul pe bani nu poate munci mai mult de 24 de ore pe zi, ca să caștige mai mulți bani. Și acum intrebarea pe care ar trebui să ți-o pui chiar tu: Preferi să caștigi toată viața ta bani numai in acest sistem? Dacă asta preferi, vei trăi toată viața dintr-un venit foarte limitat, iar cea mai mare parte a timpului tău nu iți mai aparține, ci trebuie să il pui la dispoziția patronului, șefului sau clienților greu de mulțumit. Cum se poate ieși din acest sistem așa de ineficient? Prin VALORIFICARE.

De exemplu, directorul unei fabrici iși valorifică timpul și calitățile prin intermediul angajaților săi. In loc să castige exclusiv de pe urma efortului propriu, el primește o cotă parte din efortul tuturor angajaților. De aceea valorificarea are o putere așa de mare: câștigi cate puțin din eforturile mai multor oameni.
Henry Ford era destul de priceput ca să construiască și singur mașini. El ar fi putut să construiască doua mașini pe an și să caștige 100 % din efortul propriu. Ar fi schimbat timpul pe bani și ar fi avut un venit. Ar fi fost eficientă o astfel de munca? Cu siguranță NU! De ce? Pentru că ar fi lipsit VALORIFICAREA. Henry Ford a folosit VALORIFICAREA: a lăsat alți oameni să-i copieze metoda, iar aceșția au construit mii de mașini in fiecare an și el a devenit unul din cei mai bogați oameni care au existat vreodată!

Reține regula: nu vei câștiga niciodată adevarata avere, fără să aplici VALORIFICAREA!

Patronii și investitorii câștigă foarte mulți bani aplicând VALORIFICAREA. Angajații și liber-profesioniștii se chinuie toată viața cu un venit foarte limitat. Poate o să te intrebi : eu cum sa devin patron sau investitor, daca nu am mulți bani pe care să-i investesc ? Raspunsul este foarte simplu: există sisteme care iți permit să-ți pornești propria afacere, fără să dispui de sume mari de bani pentru investit. In acest curs am să-ți prezint și un astfel de sistem, dar mai intâi este necesară INFORMAȚIA și mai apoi punerea in practică a acestor informații. Nu există afacere profitabilă care să nu folosească VALORIFICAREA. Oamenii de afaceri, cei care au câștigat averi, sunt cei care aplică VALORIFICAREA.

De-a lungul timpului, intreprinzătorii și-au sporit productivitatea și profiturile folosind conceptul de valorificare. Aceasta este esența creșterii productivității: să muncești mai inteligent, nu mai mult, descoperind mijloacele de a face mai mulți bani intr-un timp mult mai scurt.  J. Paul Getty, cunoscutul miliardar al afacerilor cu petrol, spunea: „Prefer să caștig 1 % din efortul a 100 de oameni decât 100 % din efortul meu”.

Să caștigi bani fară să aplici VALORIFICAREA inseamnă să muncesti mult.
Să caștigi bani aplicand VALORIFICAREA inseamnă să muncești inteligent.

Să spunem că trebuie să inlocuiești un motor la o mașină, numai tu singur, fără nici un fel de ajutor. Vei munci și poate vei reuși și singur să faci asta, dar vei munci din greu, efortul va fi prea mare și cu mari șanse de a fi ineficient. Asta inseamnă să muncești fără să aplici VALORIFICAREA, adică fara nici un fel de alt ajutor. Cum vei schimba motorul mașinii, folosind VALORIFICAREA? Mai intâi, o macara bine unsă este atașata de o grindă solidă de deasupra motorului; apoi motorul este prins cu franghii și lanțuri de macara; franghiile de tras sunt la rândul lor legate de o roată acționată electric. In cele din urma, printr-o singură apasare de buton, motorul va fi săltat din mașina in câteva secunde. Aceasta este puterea pârghiei: crește productivitatea prin exploatarea maximă a timpului, a efortului și a banilor .

In mod categoric, există mai multe metode legale de câștigat bani. Fiecare om poate alege ce metodă să folosească. Prima metodă, pe care am prezentat-o deja, se numește „vinzi timpul tău pe bani”. Aici sunt incluși angajații și liber-profesionistii. Cei nemulțumiti de acest sistem pot folosi un instrument care să le permită să iasă din această capcană timp contra bani : VALORIFICAREA. Desigur, metoda cea mai cunoscută, daca vrei sa aplici și tu VALORIFICAREA , este să te faci patron: aduni multe informații despre afaceri, imprumuți sume mari de bani, investești mult, riști mult. Se știe insă că puțini oameni au talent de intreprinzător și curajul de a risca la scaramare. Intr-una din lecții voi prezenta un sistem foarte simplu, in care poți folosi valorificarea in favorea ta, adica vei pune timpul și banii să lucreze pentru tine. Poate o să intrebi: dacă acest sistem este așa de simplu, de ce nu il aplică toți oamenii? Intrebarea este foarte bună, iar raspunsul este foarte simplu: pentru că nu toți oamenii cunosc acest sistem extrem de simplu și nu toti oamenii au DORINTA de a deveni proprii lor stăpâni. Asta e realitatea: mulți oameni se plang de nevoia de bani, dar nu fac nimic pentru a schimba ceva. Preferă să se mulțumească toata viața cu un simplu câștig de la stat sau patron.
Dar dacă tu nu vrei să rămâi pentru toată viața un sclav al serviciului și al banilor, citește cu mare atenție lecția următoare. Vei afla informații despre cum se miscă banii. Vei invăța, de fapt, ABC-ul financiar. Fără să cunoști acest ABC, vei fi toata viața un sclav al banilor și vei avea mereu probleme financiare. Insușindu-ți ABC-ul financiar, vei deveni stăpânul banilor. Vei ajunge să controlezi tu puterea banilor, și nu banii te vor controla pe tine. Vei invăța cum să devii liber financiar.

Rămâi aproape!…

Share this page on:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest